Skip to main content
BLE case
Kæder & dagligvarehandel / Mobilbetaling / BLE

Mobilbetaling med bluetooth

Sven Hauge
Trialog
Januar 2017
Verifone giver mobilbetaling et løft med betalingsterminalen i centrum

I Norden er mobilbetaling meget udbredt. Verifone er med til at drive udviklingen, og særligt bluetooth i terminalerne åbner for mobilen som betalingsmiddel

MobilePay og Dankort på mobilen tegner til at blive danskernes mulighed for mobilbetaling på lidt længere sigt. Navnlig MobilePay med 3,2 mio. brugere blandt 5,5 mio. danskere har givet mobilbetaling et boost i person-til-person-betalinger. MobilePay er installeret på 9 ud af 10 smartphones i Danmark, og MobilePay er blandt Danmarks mest udbredte apps kun overgået af Facebook og Messenger. Succesen i person-til-person-betalinger lægger nu et pres på butikker og handlende for at være klar til at tage imod betaling fra kundernes mobiltelefoner. Derfor ser man i Skandinavien en stigende konkurrence blandt butikskæder – og faktisk hos alle andre handlende - for at kunne tage imod kunder, der vil betale fra deres smartphone. Det hører med til billedet, at danskere, svenskere, nordmænd og finner er blandt de mest teknologi-forbrugende folk i verden. Smartphones er meget udbredte, og på betalingsområdet er kontanterne for længst overgået af betalingskort med chip og pin som forbrugernes foretrukne betalingsmiddel.

Terminalcentrisk tilgang

”Vores tilgang har hele tiden været, at vi ville levere en åben og uafhængig infrastruktur til butikkerne. De vil gerne kunne tage imod alle danske og internationale betalingskort, de vil gerne kunne tage imod kontaktløse kortbetalinger og de vil gerne kunne tage imod mobilbetalinger. Dér er vi i dag. Vi kalder det en ”terminalcentrisk” og åben betalingsløsning,” siger adm. direktør Chris Lund-Hansen fra Verifone i Danmark. Da MobilePay og Verifone annoncerede et nordisk samarbejde, blev det fra starten mødt af stor positiv interesse fra kundernes side. Forbindelsen mellem den populære app og de eksisterende betalingsterminaler etableres med bluetooth via en BLE-chip, som installeres i betalingsterminalen. Danmarks tredjestørste og fjerdestørste dagligvarekæde – nemlig Dagrofa og REMA 1000 – var ikke tidligere kunder hos Verifone, men begge kæder valgte ganske enkelt at skifte samtlige terminaler over til Verifone for at få fordelen af den åbne, ”terminalcentriske” betalingsløsning.

MobilePay bakker op om åben infrastruktur

”Vi har i vores nye samarbejde med Verifone sikret et konkurrencedygtigt bud på en åben infrastruktur til betaling. Den store efterspørgsel forsikrer os om, at løsningen imødekommer butikkernes behov, og det vil underbygge MobilePays vækst på butikssiden, ” siger chefen for MobilePay Mark Wraa-Hansen fra Danske Bank. “Den her løsning sikrer fri og lige konkurrence og fastholder også innovationskraften omkring betalinger. Det tjener alle interessenter, og når vi taler med kunderne, får vi en positiv tilbagemelding på, at løsningen tager imod alle betalingsløsninger. ”

Verifones installerede base kommer til at vokse med over fem procent på grund af de to nye kunder alene, og begge kunder implementerer Verifone-terminalerne i samtlige butikker. Verifone ligger nu markant over 50 pct. af det samlede danske marked for betalingsterminaler.

Nye muligheder med Bluetooth

”Vi har set forsøg på at understøtte mobilbetaling med proprietære løsninger, hvor butikkerne skal installere ny hardware i kasselinjen til én specifik app.  I praksis har det både været fordyrende for butikkerne og uhensigtsmæssigt, fordi forbrugerne er vant til at betale med kort i betalingsterminalen. Samtidig understøtter den proprietære løsning ikke de kommende mobilbetalingsløsninger, som vi forventer kommer i de næste år”, siger Chris Lund-Hansen om forhistorien for Verifones åbne infrastruktur. Verifones terminaler kan både kommunikere med NFC og med Bluetooth. Bruger man den fulde funktionalitet i Bluetooth-standarden, kan man kommunikere med mobiltelefonerne på længere afstande. I praksis betyder det, at en kassemedarbejder ad teknologisk vej kan ”kende” kunden, så snart personen er oppe ved kassen. Måske fordi et foto af kunden og kundens aktuelle købshistorik popper op på medarbejderens skærm. Butikken kan også tilføre værdi med målrettet kommunikation til den enkelte kunde i butikken, og disse overvejelser indgår i mange kunders interesse for Bluetooth som kommunikationsteknologi mellem terminal og mobiltelefon. Mange butikskæder ser en klar sammenhæng mellem denne betalingsteknologi og deres kundeklubber, bonus- og loyalitetsprogrammer.

 

Mark Wraa-Hansen

Vi har i vores nye samarbejde med Verifone sikret et konkurrencedygtigt bud på en åben infrastruktur

Mark Wraa-Hansen, Head of MobilePay

Den tekniske side af historien: Hvorfor bluetooth og hvorfor nu?

Flertallet af betalingsterminaler i Norden er som hovedregel udstyret med Near Field Communication (NFC), som er en god standard for at understøtte kontaktløs betaling. Men samtidig har Apples iPhone en meget stor udbredelse i Norden, og NFC-funktionaliteten i iPhone er låst til Apples egen betalings-app Apple Pay, som ikke er udrullet i de nordiske lande. Derfor ville en betalingsinfrastruktur baseret på NFC i praksis udelukke alle ejere af iPhones. Det problem grublede teknisk direktør Morten Kalland fra Verifone over, og det blev starten på Bluetooth-eventyret for Verifone i Danmark. ”Dengang i 2014 gik alle rundt og konstaterede, at Apple gav os et problem. Vi gik bare skridtet videre, og vi spurgte os selv, hvad der skulle til for at gøre vores eksisterende terminaler klar til Bluetooth”, siger Morten Kalland med ansvar for udvikling og innovation hos Verifone i Danmark. ”Vi havde en klar ide om, at det ville være afgørende i fremtiden at knække koden til mobilbetaling, og nu har det efterfølgende vist sig at være den bedste business case i Verifones historie i Danmark. ” Mange betalingsterminaler i Danmark og Norden er forholdsvis nyinstallerede, fordi de skrappe PCI-krav har krævet udskiftning og modernisering inden for de sidste tre år for at leve op til skærpede sikkerhedskrav. Derfor ville nordboerne komme til at vente mange år, hvis Bluetooth-enablement skulle komme som en del af en udskiftning af betalingsterminalerne efter endt normal levetid. Samtlige nye terminaler fra Verifone leveres med indbygget Bluetooth.

Løsningen i Danmark blev at isætte en chip – et lille simkort – i de installerede terminaler ude hos kunderne. Denne BLE-chip er herefter en del af betalingsterminalen, og den kan opgraderes online med ny software med ny funktionalitet. I praksis betyder det, at man via softwareopdatering kan åbne en terminal for eksempelvis MobilePay eller en endnu ukendt wallet-løsning i fremtiden. Og derudover kan Bluetooth-funktionaliteten bruges til flere andre formål i en butikskæde. ”Vi afprøvede flere forskellige hypoteser, før vi kom op med BLE-løsningen”, husker Morten Kalland. ”Som i ethvert udviklingsprojekt var der en lang række tekniske udfordringer. Vi skulle bl.a. sætte en produktion af chips i gang. Mange ting kan gå galt, når strømforsyning, sendestyrke og sikkerhed skal gå op i en højere enhed. Til sidst bestod vi et proof-of-concept. Det stærke er, at vi tog rejsen fra ide til virkelighed, og det skyldes holdet af innovative ledere og teknikere hos Verifone i Norden. ”Siden den første launch af BLE-chippen har Verifone i Danmark opgraderet eller nyleveret tusindvis af BLE-chips for at gøre handlende, butikker og supermarkeder klar til at modtage mobilbetaling på den smarteste måde – nemlig via betalingsterminalen, som forbrugerne allerede er helt vænnet til at bruge.

 

Kundernes side af historien: Danske butikskæder vælger åben infrastruktur til betaling

En af Danmarks største dagligvarekoncerner, Dagrofa, udskifter alle sine terminaler med over 2.000 nye terminaler fra Verifone. Det baner vejen for, at koncernens fem supermarkedskæder kan tilbyde kunderne en nem og brugervenlig betalingsløsning, hvor alle smartphones og alle betalingstyper håndteres i samme terminal og uden ekstra bokse.”Vi tilbyder allerede MobilePay, og bliver nu de første i Danmark til at integrere den populære løsning i ét stykke hardware. Vi vil gerne gøre det endnu nemmere for vores kunder at betale digitalt. Det gør vi med Verifones terminaler, hvor det hele er samlet. Det giver en åben og enkel løsning ved kassen, som er nem at overskue for både kunden og ekspedienten, fordi der kun er én terminal, de skal forholde sig til. Vores mål er altid at levere gode fødevareoplevelser, og det hjælper den her løsning os med, ” siger koncernchef og CEO Per Thau fra Dagrofa.

Dominos Pizza sparer tid

Hos Danmarks største pizza-kæde, Dominos Pizza, får man opgraderet sine eksisterende Verifone-terminaler til at kunne håndtere MobilePay.  ”Domino’s introducerede tidligere på året MobilePay til onlinetransaktioner på www.dominos.dk til glæde for vores onlinekunder. Med integrationen i Verifone-terminalen fjerner vi endnu en handelsbarriere, så vores kunder i butikker og ved leveringer kan få endnu hurtigere og bedre service. Vores kunder får i gennemsnit leveret pizzaer på under 30 minutter. Med integrationen barberer vi yderligere to minutter af leveringstiden. Det lyder ikke af meget, men med mere end 250.000 leveringer pr. år er det et kvantespring, ” siger direktør Carsten Falk fra Dominos Pizza.

Rema 1000 og taxi

Verifones åbne infrastruktur understøtter alle betalingskort og mobilbetalingen fra både MobilePay og Swipp. På samme måde er Verifone i samarbejde med Nets om deres kommende løsning, der hedder dankort på mobilen. Blandt de første brugere af Bluetooth på Verifone-terminalerne var discount-kæden Lidl, som har 98 butikker i Danmark. Blandt øvrige toneangivende kunder inden for mobilbetaling finder man også det københavnske taxi-selskab 4X27, som har bærbare Verifone-terminaler i samtlige vogne, og er klar til at tage mod mobilbetaling fra både Swipp, MobilePay og - i fremtiden - dankort på mobilen.  Senest har dagligvarekæden REMA 1000 valgt at udskifte samtlige betalingsterminaler for at tilbyde MobilePay på den korte bane og have en fremtidssikker, åben og indløser-neutral infrastruktur på den lange bane.